Velikonoční košt vín
Tradiční velikonoční výstava vín 2023
Neděle 9. dubna 2023 v sále KD Milotice.
Zahájení výstavy v 13 hodin. Slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v 16 hodin.
Hodnocení vín proběhne v neděli 26. března v 9:30 hodin v sále KD Milotice.
Rádi uvítáme zkušené i začínající degustátory.
Výsledky degustačního hodnocení zde
STATUT
VELIKONOČNÍ VÝSTAVA VÍN MILOTICE 2023
1.Pořadatel výstavy
ZO ČZS Milotice organizuje Velikonoční výstavu vín Milotice, která je rovněž soutěží vín.
2. Určení a poslání výstavy
Výstava vín je otevřena pro vína vyrobená z hroznů révy vinné, tuzemská i zahraniční. Víno musí být vyrobeno v souladu se zákonem č.321/2004 Sb. v platném znění (dále jen „vinařský zákon“).
Posláním výstavy je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín vyrobených v našem regionu s víny jiných oblastí. Rozvíjení přátelských vztahů mezi vinaři a propagace vysoké kvality zde vyráběných vín.
Přihlášením vína do soutěže vyjadřuje přihlašovatel souhlas s respektováním podmínek tohoto statutu a zároveň dává souhlas se zpracováním a publikací osobních údajů v katalogu výstavy a odborném tisku.
3. Termín a místo konání
Neděle 9. dubna 2023 v sále KD Milotice. Zahájení výstavy v 13 hodin. Slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v 16 hodin.
4. Množství vína
Vystavovatel poskytne 2 láhve o obsahu 0,75 l do vlastnictví organizátora pro potřeby senzorického posouzení a následné prezentace vín na výstavě. Volné vstupenky za dodané vzorky, se dávat nebudou. Vystavovatel, jehož vzorek získá ocenění „Šampion“ se zavazuje, že pro účely výstavy poskytne pořadateli bezplatně 2 lahve identického vína a na základě toho obdrží volnou vstupenku na výstavu.
5. Označení vzorků
Každá láhev vzorku musí být vystavovatelem označena:
- jméno, příjmení a adresa vystavovatele
- odrůda, název vína, ročník, přívlastek nebo dosažená cukernatost NM při sběru hroznů
- láhev určená pro senzorické hodnocení musí být bez identifikace (bez etiket apod.)
Čisté láhve, zátky a štítky je možné si vyzvednout u organizátora výstavy na zahrádkářském zařízení u KD v Miloticích v sobotu 18. 3. 2023 v době 10 – 13 hodin, dále 23. a 24. 3. 2023 v době 16 – 20 hodin.
6. Dodání vzorků
Sběr vzorků bude probíhat v termínu od 23. 3. do 24. 3. 2023 v době 16 – 20 hodin na zahrádkářském zařízení u KD Milotice. Svoz vzorků z okolních obcí se uskuteční ve čtvrtek 23. 3. 2023
7. Termín a místo hodnocení
Hodnocení proběhne v neděli 26. března v 9:30 hodin v sále KD Milotice.
8. Způsob hodnocení
Hodnotit se bude 100 bodovým systémem mezinárodní unie enologů. Výsledné hodnocení vzorku je dáno aritmetickým průměrem přidělených bodů od jednotlivých hodnotitelů - členů komise. Počet hodnotících komisí bude stanoven podle počtu přihlášených vzorků. Členy komise jmenuje organizátor z řad degustátorů a vinařských odborníků. Předpokladem účasti v komisi jsou přiměřené zkušenosti s hodnocením vín. Nevhodné a neslušné chování, či zjevná podnapilost degustátora může být důvodem k nepřipuštění k hodnocení, popřípadě k vyloučení z hodnocení. Každá komise má 3–4 degustátory. Hodnocení komise řídí předseda komise. Na předsedu komise budou upřednostněni držitelé platné senzorické či degustátorské zkoušky. Pro výběr šampionů (subkomise) budou organizátorem vybráni degustátoři z přítomných předsedů komisí a garanti výstavy.
9. Odborný vedoucí hodnocení a garant
Komise pracují pod dohledem vedoucího hodnocení či garanta soutěže. Toho jmenuje organizátor soutěže a podmínkou je, že má platné senzorické zkoušky SZPI nebo degustátorské zkoušky podle evropských norem ISO a DIN. Má zkušenosti s organizováním soutěží vín, ale vína nehodnotí. Dohlíží na dodržování statutu a nestrannosti při hodnocení, řeší případné spory a nejasnosti vzniklé při hodnocení.
10. Podmínky hodnocení
Organizátor soutěže zajistí optimální podmínky pro hodnocení vín. Hodnocení vín je striktně anonymní, organizátor zajistí takový způsob servisu, aby vzorky nebylo možné identifikovat před hodnocením. Každá komise má k dispozici degustační místo vybavené: seznamem hodnocených vín seřazených pod evidenčními čísly dle odrůdy a ročníku, degustačními sklenicemi, neperlivou vodou, degustačním soustem, ubrousky a nádobu na odlévání vína. Každá komise hodnotí zpravidla jednu odrůdu. Z hodnocených vín bude komisí vybrán jeden nejlépe hodnocený vzorek z každé odrůdy z ročníku 2018, jako „ Šampión odrůdy“ a to jak u bílých vín, tak u červených vín. U rosé a klaret vín budou vybrány pouze jedny vzorky ze všech odrůd, jako „Šampión rosé“ a „Šampión klaret“. Šampión bude udělen při účasti minimálně 7 vzorků. Hodnocení probíhá ve světlé místnosti, dobře větratelné, zajištěné proti vedlejším vlivům, o teplotě 18 - 22°C. Degustační sklenice odpovídají typu podle pravidel O.I.V. , nebo podobné degustační sklenice na stopce o objemu min. 2,15 dcl. Komise hodnotí vína zpravidla dopoledne od 9:30 hod., přestávky mezi hodnocením určuje vedoucí komise. Jedna komise bude hodnotit denně max. 50 vzorků. Vína jsou předkládána k hodnocení při teplotě: 9 - 11°C bílá a růžová vína, 15-17°C červená vína.
11. Ocenění, diplomy,
Budou uděleny následující ocenění:
- Šampioni odrůd bílých vín ročníku 2022
- Šampioni odrůd červených vín ročníku 2022
- Šampion vín rosé ročníku 2022
- Šampion vín klaret ročníku 2022
Diplomy budou uděleny od 80 bodů nahoru. Na diplomu budou uvedena 3 nejvýše hodnocená vína vystavovatele.
Doplňujicí podmínky:
Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které nesplňují tento statut.
Vzorky hodnocené od 60 bodů dolů nebudou uvedeny v katalogu výstavy.
Vice informací:
tel. 608 619 108, Zbyněk Polášek, předseda ZO ČZS Milotice
tel. 603 836 752, Petr Krist, předseda výstavního výboru